RTÜK’e ‘gündem dışı rapor’ tepkisi: ‘Hukuk devletlerinde kabul gören bir durum değil!’

RTÜK Toplantısında Beş Medya Kuruluşuna Yaptırımlar Kabul Edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 20 Mart 2025 tarihli 2025/12 sayılı toplantısında, toplantının başlamasına 20 dakika kala üyelere gönderilen ve 4 kuruluşa (NOW, Tele 1, Halk Tv ve SZC TV) ilişkin beş ayrı izleme raporunun gündeme alınması “oy çokluğuyla” kabul edildi.

Üst Kurul Üyesi Tuncay Keser, karara karşı oy kullandı ve toplantının ilgili müzakerelerine katılmadı.

Keser, muhalefet şerhinde, Üst Kurul’un çalışma usullerine göre üyelerin toplantı gündeminin en az bir gün önceden bilgilendirilmesi gerektiğini, ancak bu toplantıda gündem değişikliğinin sadece 20 dakika öncesinden bildirildiğini hatırlattı.

Keser, medya kuruluşlarına yüzde 5’e kadar idari para cezası ile 5 kez program durdurma gibi ağır yaptırımlar öngören raporların daha uzun hazırlık ve değerlendirme süresi gerektirdiğini söyledi.

“RTÜK HASSAS VE ÖLÇÜLÜ DAVRANMALI”

Keser, “Gündemde, yayınlarında ihlal olduğu gerekçesiyle izleme raporları bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, ek yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören raporlarla ilgili, sağlıklı ve verimli bir müzakere yapılması için 20 dakikalık hazırlık süresinin yeterli olmadığına kuşku yoktur. Gerekli hazırlık süreci olanağı tanınmayan bir ortamda, nitelikli bir müzakere yapılması mümkün değildir. Hazırlık için yaklaşık ‘20 dakika’ verilen ‘acil’ görüşmelerden, adil sonuç çıkması da mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Karşı oy yazısında Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına da atıfta bulunan Keser, ifade ve basın özgürlüğüne müdahalenin ancak demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun, ölçülü ve son çare olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Üst Kurulun bu tür süreçlerde daha özenli hareket etmesi gerektiğini belirten Keser, “RTÜK’ün yayıncılara yönelik düzenleme ve denetim görevini yürütürken adil, ölçülü ve hakkaniyetli olması gerekir” dedi.

“HUKUK DEVLETLERİNDE KABUL GÖREN BİR DURUM DEĞİL”

Ayrıca Keser, söz konusu medya kuruluşlarına yönelik yaptırımların sıklığına dikkati çekerek bu durumun kamuoyunda RTÜK’ün tarafsızlığına yönelik soru işaretleri doğurduğunu ifade etti.

Keser, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Gündem dışı olarak görüşülmesi istenen raporlar, SZC, Halk TV, NOW ve Tele 1 logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarla ilgilidir ve bu kuruluşlar, son birkaç yılda en fazla yaptırımla karşılaşan kanallardır. Bu durum, yayıncı kuruluşların basın ve ifade özgürlüğü konusunda çok hassas ve adil davranılmadığı algısını doğurmakta, tarafsız olması gereken Üst Kurulun yaptırım kararlarını sorgulanır hale getirmektedir.

Çok sesliliği boğan, yorum ve eleştiri hakkını cendereye alan bu durum sürdürülebilir değildir. Hak ve özgürlüklere keyfi müdahale hukuk devletlerinde ve çağdaş demokrasilerde kabul gören bir durum değildir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin çerçevesini çizdiği demokratik toplum düzeninin gerekleriyle de örtüşmemektedir.”

Related Posts

MHP’li Yıldız’dan ‘etkin pişmanlık’ konusunda ‘masumiyet karinesi’ vurgusu: Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller yok hükmündedir

MHP’li Yıldız’dan ‘etkin pişmanlık’ konusunda ‘masumiyet karinesi’ vurgusu: Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller yok hükmündedir

İsrail’in Gazze vahşeti devam ediyor! Son 24 saatte 51 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler verildi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucu son 24 saatte 51 Filistinlinin yaşamını …

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ‘Rusya’ çağrısı

Avrupa Birliği(AB), Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanması konusunda Türkiye ile iyi bir diyalog ve işbirliği bulunduğunu ancak bunun sınırlı olduğunu düşünüyor. Konuya yakın bir AB yetkilisi, “Türkiye’nin yaptırımlara yaklaşımı daha dar kapsamlı. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından onaylanmamış, otonom yaptırımlara katılmayı doğru bulmuyor. Bu görüşü biliyoruz. Ancak biz bir NATO üyesinden ve AB aday ülkesinden daha fazla uyum beklerdik” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere, büyükelçilik çalışanlarını İran’dan çıkardı

İran ve İsrail arasındaki savaş 1 haftayı geride bıraktı. Cenevre’de İngiltere, Fransa, Almanya ve İran müzakere görüşmelerini gerçekleştirdi. Ancak savaşın sıcaklığı devam ettiği için ülkeler yurttaşları için önlemler almayı da sürdürüyor. İngiltere …

İran Dışişleri Bakanı, İngiliz, Alman ve Fransız mevkidaşlarıyla Cenevre’de görüşecek

İran Dışişleri Bakanı, İngiliz, Alman ve Fransız mevkidaşlarıyla Cenevre’de görüşecek

Trump henüz kararını açıklamadı ama ABD İsrail’e destek veriyor mu? İşte Netanyahu’nun gerçek amacı

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar 8 gündür devam ediyor. İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelerin devam ettiği günlerde İsrail’in devreye girmesi ile artan gerginlik Orta Doğu’da savaş çanlarının çalmasına neden oldu. Çatışmaların devam …