Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İşten Çıkarmaya Sebep Olan Rapor Kullanımı

İş hayatında önemli bir konu olan, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı” çalışanlar arasında merak konusu. Özellikle sağlık sorunları yaşayan çalışanlar rapor aldıklarında işlerini kaybetme endişesi yaşıyor. Ancak bir çalışan ne kadar süre rapor alabilir? İşveren raporu işin aleyhine kullanabilir mi? Bu sorular milyonlarca çalışanın kafasını kurcalıyor.

İş hayatında uzmanlaşmış gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk’teki köşesinde bu konulara açıklık getirdi.

Hangi Durumlarda İş Akdi Sonlanır?

İş Kanunu’na göre, işverenin sağlık sorunları nedeniyle işçiyi işten çıkarabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Çalışanın sürekli olarak işe gelememesi ya da engelli durumda olması işverene iş akdini feshetme hakkı tanımaktadır. İş akdini sonlandırabileceği bir diğer durum ise sık sık rapor kullanımının iş yerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.

Peki, çok sık rapor kullanımından ne anlaşılır? Bir işçinin rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa, işveren iş akdini sonlandırma hakkına sahiptir. Ancak, rapor süresi bu süreyi aşmasa bile işçi işten çıkarılabilir: Özellikle iş ortamında olumsuzluklar ortaya çıkıyorsa…

İhbar Süresine Uymak Zorunda Değiller

İşçinin devamsızlık süresi, işverenin fesih hakkını da etkilemektedir. Örneğin, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için rapor günü 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiştir. İşveren bu süreleri aştığında ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Rapor nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, işçiler bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İş akdinin haksız yere feshedildiğini düşünen işçiler işe iade davası açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılan işçinin sık sık rapor kullanımının iş yerinde düzensizlik yarattığını kanıtlayan somut deliller talep etmektedir.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden çiftçisini rahatlatacak adım: Bürokrasi azalıyor, destek artıyor

Avrupa Birliği, artan çiftçi protestoları sonrası harekete geçti. AB Komisyonu, tarımsal desteklemeleri kolaylaştıran, çevre kurallarını esneten ve bürokratik yükleri azaltan torba yasa teklifini duyurdu. Türkiye’de ise çiftçiler hâlâ yüksek girdi maliyetleri ve karmaşık destek sistemleriyle mücadele ediyor.

Kurban Bayramı öncesi flaş karar: Paralar yüklendi, limitler yükseltildi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken, bayramda yaşanabilecek yoğunluklara karşı bankalar önlem aldı. 6 ile 9 Haziran’da olacak Kurban Bayramı için hazırlıklar sürüyor. Bankalar bayram öncesinde nakit talebinin artması üzerine harekete geçti ve …

Dünyanın ilk ticari ölçekli e-metanol tesisi Danimarka’da açıldı

Dünyanın ilk ticari ölçekli e-metanol tesisi Danimarka’da açıldı

Kamu bankasından 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi

VakıfBank, 21 ülkeden 50 bankanın katılımıyla 472 milyon dolar ve 487,2 milyon Euro tutarında sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi sağladı. Kredinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 110 oranında yenilendiği belirtilirken, işlemde 9 yeni banka da yer aldı.

Bu sürücülerin ehliyetleri tamamen iptal edilecek

İçişleri Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan trafik güvenliği eylem planında sona gelindi. Yeni düzenlemeler içeren yasa teklifinin bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Teklifin ilk komisyon görüşmelerinin ise …

Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün sarayda toplanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında saat 13.30’da toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, yurt içi ve küresel ekonomik gelişmeler ele alınacak. Toplantıya ekonomiyle ilgili bakanlar katılacak, ardından yazılı açıklama yapılacak.