Türkiye’nin ihracat ikliminde artış

Türkiye İmalat Sektöründe İhracat İklimi İyileşiyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

50 KRİTİK EŞİK

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Şubatta 51,1 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

15 AYDIR KESİNTİSİZ ARTIŞ

Söz konusu iyileşme Haziran 2024’ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece ihracat ikliminde kesintisiz güçlenme eğilimi 15’inci aya ulaştı.

EN HIZLI ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DE OLDU

Orta Doğu bölgesi, talepteki iyileşmeye önemli katkı sağlamayı mart ayında da sürdürdü.

Anket kapsamındaki ekonomiler içerisinde en hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da kaydedildi.

Bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yakından takip etti. Kuveyt’te de ekonomik aktivite belirgin bir artış sergilerken Mısır, Lübnan ve Katar’da zayıflık işaretleri görüldü.

Bu altı ekonominin Türk imalat sanayi ihracat pazarındaki toplam payı yüzde 7 civarında.

EN BÜYÜK İHRACAT PAZARI ALMANYA’DA SON 10 AYIN İLK ÜRETİM ARTIŞI OLDU

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim martta son 10 ayın ilk artışını kaydetti ancak bu artış, oldukça ılımlı bir düzeyde gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim yeniden genişleme bölgesine geçti. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’da ekonomik aktivite artmaya devam ederken, Fransa ve Romanya daralma eğilimini sürdürdü.

Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan ABD’de, üretim martta üst üste 26’ncı ay büyüme kaydetti. Söz konusu büyüme güçlü gerçekleşti ve 2025’in şimdiye kadarki en yüksek hızında ölçüldü.

Buna karşılık, diğer Kuzey Amerika ülkeleri zayıflık belirtileri gösterdi.

Anket kapsamında izlenen tüm ekonomiler içerisinde en keskin üretim düşüşleri Kanada ve Meksika’da görüldü. Rusya’da ekonomik aktivite üst üste beş aylık genişleme eğiliminin ardından martta hafif düşüş sergiledi.

ÜRETİM EN HIZLI HİNDİSTAN’DA ARTTI

Orta Doğu haricinde üretimin en hızlı arttığı ülke, büyüme hızının yedi aylık zirveye ulaştığı Hindistan oldu.

Nijerya’da da belirgin bir üretim artışı gözlendi ve söz konusu artış 2024 başından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün sarayda toplanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında saat 13.30’da toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, yurt içi ve küresel ekonomik gelişmeler ele alınacak. Toplantıya ekonomiyle ilgili bakanlar katılacak, ardından yazılı açıklama yapılacak.

Google veri ihlali için para saçıyor

Google, Teksas eyaletinin sakinlerinin veri gizliliği haklarını ihlal ettiği iddiaları üzerine 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. California’da da 7.8 milyar dolarlık veri davasında uzlaşma süreci devam ediyor.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Tozkoparan’da örnek dönüşüm! Bakan Kurum: Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’un Güngören ilçesinde hayata geçirilen Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi’yle, yeni evlerine kavuşan Kenan-Habibe Temel çiftinin görüntülerini paylaşarak kentsel dönüşüm çağrısı yaptı: Kenan ağabeyimiz devletine güvendi, hayatı değişti. Demirleri çürüyen evi yerine şimdi sağlam, güvenli yuvasında huzurla oturuyor. Gelin hep birlikte deprem kabuslarımıza son verelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir