Emlak ve otomobil satışlarına e-Devlet şartı: Kurala uymayanlara para cezası uygulanacak

Emlak ve Otomobil Sektöründe Yeni Düzenleme Hayata Geçirildi

Son yıllarda emlak ve otomobil sektörlerinde yaşanan manipülasyonlar ve sahte ilanlar, ciddi bir soruna dönüşmüştü. Bu sorunları çözmek amacıyla ele alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında önemli bir değişiklik yapıldı ve 7 Nisan 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Artık emlak ve otomobil ilanları, yalnızca e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş kişi ve kurumlar aracılığıyla yayımlanabilecek. Ayrıca, otomobil galerileri de ilan yayınlamak için gerekli yetki belgesine sahip olmak zorunda kalacak.

Yeni Düzenleme İle Güvenlik Artacak

2023 yılında başlayan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), emlak ilanlarını denetlemek için hayata geçirilmişti. Ancak 7 Nisan itibariyle, sistemin kapsamı genişletilerek otomobil galerileri de bu sisteme dahil edildi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, Haber Global’de yaptığı açıklamada, “7 Nisan itibariyle konsinye araç satışlarında, araç sahibinin e-Devlet üzerinden yetki vermesi zorunlu hale gelecek” şeklinde konuştu. Ertemel, bu uygulamanın otomotiv sektöründe güvenliği artıracağını belirtti. Başlangıçta 2023 model ve üzeri araçlar için geçerli olacak olan bu sistemin, 2025 yılı itibariyle tüm araçları kapsaması bekleniyor.

Kayıt Dışı Ticaretin Önüne Geçilecek

Ertemel, EİDS’nin sahte ilanları önlemek ve dolandırıcılığı engellemek adına önemli bir adım olduğunu vurgularken, “Son dönemde sahte ilan kaynaklı dolandırıcılık vakaları ortadan kalkmış durumda” dedi. Ayrıca, e-Devlet üzerinden yapılan yetkilendirme işlemlerinin kayıt dışı ticareti engellemeye yardımcı olacağını söyledi. Yetki belgesi olmayan işletmelerin ilan verememesi, sektörde kaliteyi artıracak bir uygulama olarak öne çıkıyor.

Ertemel, yeni düzenlemenin bazı zorluklara yol açabileceğine de dikkat çekerek, “İlan sürecinde yapılan bakım, temizlik gibi işlemler, firmaların maliyetlerini artırabilir. Yetki iptal edilirse veya başka bir firmaya verilirse, maddi anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir” dedi.

Manipülasyon ve Haksız Rekabet Önleniyor

Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, yeni düzenlemenin manipülasyonu sonlandıracağını belirtti. Tetik, kiralık daireler için uygulanan ilan doğrulama sisteminin olumlu sonuçlar doğurduğuna işaret ederken, iş yerleri ve kiralık araçlar için de benzer denetim sürecine girilmesinin faydalı olacağını söyledi. Tetik, “Gayrimenkul sektörü denetimden uzaktı, ancak bu sistemle manipülatif fiyatlar önlenecek” ifadelerine yer verdi.

Ciddi Cezai Yaptırımlar Getiriliyor

Yeni düzenlemeler, sektörde kurallara uymayanlara önemli cezai yaptırımlar getirecek. Emlakçılar ve otomobil galerileri, belirlenen kurallara uymadıkları takdirde 10 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezaları ile karşı karşıya gelecekler.

Related Posts

Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar euro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Yabancının dönüşü kısa sürdü: Yine satışa geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler arındırılmış verilerle 2 Mayıs haftasında 1 milyar 19,2 milyon dolar net tahvil satışı yaptı. Aynı haftada ise 174 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından paylaşılan verilere göre …

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kazanç sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Yüzde 4.25’e çekti

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka 25 baz puan indirerek faiz oranı 4.25’e indirdi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir