Tarihte bir ilk: Ehliyete üst yaş sınırı geliyor!

AB’den Tarihi Karar: Ehliyete Üst Yaş Sınırı Geliyor!

Avrupa Birliği, sürüş güvenliğini artırmak ve trafik kazalarını azaltmak amacıyla tarihi bir düzenlemeye imza atıyor. İlk kez hayata geçirilecek olan bu düzenleme ile 75 yaşını aşan sürücüler, sağlık raporu alsalar dahi araç kullanamayacak. Kararın gerekçesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte refleks kaybı ve dikkat dağınıklığının artması nedeniyle trafik riskinin yükselmesi olarak gösteriliyor.

Dünyada Trafik Kazaları Alarm Veriyor

Her yıl dünya genelinde 1.2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Avrupa Birliği, bu vahim tabloyu değiştirmek için önlemlerini sıkılaştırıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yaşlı sürücülerin trafiğe çıkmasının engellenmesi, genel yol güvenliğini artırmayı hedefliyor. Ancak, bu kararın toplumda tartışmalara yol açması kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye’de Mevcut Uygulamalar Neler?

Türkiye’de şu an yürürlükte olan mevzuata göre, 70 yaşını geçen sürücüler 5 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunun alınamaması durumunda ehliyetler iptal ediliyor. Ayrıca, 65 yaşını dolduran sürücüler için ehliyet yenileme şartı bulunurken, 80 yaş ve üzerindeki bireyler ise yalnızca 2 yıl geçerli sağlık raporuyla direksiyon başına geçebiliyor. Avrupa Birliği’nin getirdiği yeni düzenlemenin Türkiye’de de benzer uygulamalara yol açıp açmayacağı merak konusu.

Yeni Düzenleme Tepkilere Yol Açtı

AB’nin getirdiği üst yaş sınırı kararı, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Düzenlemeyi destekleyenler, yaşlı sürücülerin refleks kaybı nedeniyle kazalara yol açma riskinin yüksek olduğunu savunurken, karşı çıkanlar ise bunun yaşlı bireylerin özgürlüğünü kısıtlayan adaletsiz bir uygulama olduğunu belirtiyor. Özellikle günlük işlerini kendi araçlarıyla halletmek zorunda olan yaşlılar için bu kararın ciddi sıkıntılar yaratacağı ifade ediliyor.

Japonya’dan Farklı Bir Model

Yaşlı sürücülerle ilgili farklı uygulamaların olduğu Japonya’da, 75 yaş ve üzerindeki sürücüler için özel bir sistem devreye sokulmuştu. Ülkede, bu yaş grubundaki sürücülerin araçlarına “Koreija” adı verilen ve “yaşlı sürücü” anlamına gelen bir işaret yapıştırmaları zorunlu hale getirilmişti. Japonya’nın bu modeli, yaşlı sürücülerin tamamen trafikten men edilmesi yerine, onların farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Google Haritayla geçmişini buldu: Kaybolan çocuk, 25 yıl sonra geri geldi

Hindistan’da yaşanan olay Hollywood filmlerine konu oldu. 4 yaşında trene binip kaybolan çocuk, 25 yıl sonra google haritalar sayesinde geri döndü.

Sağlıkta skandal bir olay daha! Doktor, hastasından ‘bıçak parası’ istedi

Konya’da bağırsak problemiyle hastaneye başvuran hastasından ameliyat parası olarak nakit 17 bin lira talep ettiği ileri sürülen doktor tutuklandı.

CHP’li isimden ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması: ‘Bakan Memişoğlu bu durumun sorumlusudur!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Yenidoğan Çetesi” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu dava AKP’nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ denilerek yıllardır uygulanan piyasacı politikalarının sonucu, kamu bütçesini yağmalama amaçlı denetimsizlik düzeninin insan hayatını nasıl hiçe saydığını ortaya koyan bir ibret vesikasıdır” dedi.

Ferdi Zeyrek’in adı Dalaman’da yaşatılacak

Dalaman Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Sezer Durmuş başkanlığında gerçekleşti.

Cebinizde unuttuğunuz bu para artık servet değerinde

Yıllardır bozuklukların arasında duran o madeni paraya bir kez daha bakabilirsiniz. Sadece küçük bir yazım hatasıyla koleksiyoncuların gözdesi haline geldi. Değeri artık tam 1.000 £…

Ümit Özdağ’dan ‘ittifak’ açıklaması: Şartlar birlik olmaya zorluyor

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ sorusuna “Henüz bir seçim atmosferi olmadığı için bir somut proje olarak ittifak sürecinden bahsetmek mümkün değil. Ancak şunu görüyoruz ki Türkiye’nin objektif şartları birlik olmayı zorluyor” diyerek yanıt verdi.