Herkesin aklındaki soru: Suriye nasıl yönetilecek

Suriye’de BAAS rejiminin devrilmesi ve HTŞ’nin yönetimi ele alması ardından ülkenin nasıl ve ne şekilde yönetileceği merak konusu. Milli Gazete’nin haberine göre, Türkiye’nin toprak bütünlüğü konusundaki kırmızı çizgisine rağmen, ülkenin kuzeyini kontrol eden terör örgütü YPG/PKK ve hazırlanan anayasa taslakları, federal bir yönetim modelini işaret ediyor.

“SURİYE FEDERAL SİSTEMİ BENİMSİYOR”

Suriye Hukuki Araştırmalar ve Araştırma Merkezi (Syrian Center for Legal Studies and Research) tarafından hazırlanan 282 maddelik Anayasa taslağı Suriye’nin nasıl bir gelecekle karşı karşıya kalacağının ipuçlarını veriyor. Merkez tarafından 2024 yılında hazırlanan taslakta federasyon tipi bir yönetimden bahsediliyor.

Hazırlanan Anayasa taslağının 32. maddesinde ‘Suriye Federal Demokratik bir Cumhuriyettir’ ifadesi yer alıyor. Yine taslağın, 33. maddesinde “Suriye etnik, dinsel ve mezhepsel çeşitlilik açısından zengindir” vurgusu yapılıyor. 38. maddede de yer alan “Suriye federal sistemi benimsiyor” cümlesi Suriye’nin nasıl yönetileceğini ortaya koyuyor.

“FEDERAL BÖLGELER KENDİ BAYRAKLARINI KULLANABİLECEKLER”

40. madede ise federal bölgelerin, eğer isterlerse, kendi bayraklarını seçebilecekleri, bölgenin tarihini ve kültürünü yansıtan bu bayrakların resmi devlet bayrağının yanında asılabileceği kaydediliyor.

176. maddede ise “Coğrafi yönetim Suriye’nin altıya bölünmesi esasına dayanıyor. Federal bölgeler: Şam ve banliyöleri, Kuzey Bölgesi, Orta Bölge, Güney Bölge, Batı Bölge ve Doğu Bölgesi” olarak adlandırılıyor.

Bu bölgelerin sınırlarının kanunla çizileceği, bölgeler arası hukuki anlaşmazlıklarında kurulacak olan bir konsey tarafından çözüleceği belirtiliyor. 187. maddede ise “Federal yasalar ve kanunlar, bölgesel yasa ve kanunlardan önceliklidir” deniliyor.

“DÜRZİ MÜSLÜMAN, İSMAİLİ MÜSLÜMAN ALEVİ MÜSLÜMAN, Şİİ MÜSLÜMAN” NİTELEMESİ

Anayasa taslağı altında hazırlanan çalışma aslında bir temenni niteliğinde, çalışma aynı zamanda nasıl bir Suriye istendiğinin de göstergesi, hazırlanan çalışmada, Suriye’de yaşayanlar Dürzi Müslüman, İsmaili Müslüman, Alevi Müslüman, Şii Müslüman, Katolik Hıristiyan, Ortodoks Hıristiyan, Evanjelik Hıristiyan, Yahudi, Kürt, Türkmen, Ermeni, Süryani, Ezidi, Çerkes olarak ayrıştırılıyor.

Bu grupların iki kişi olarak Senato da temsil edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu ayrışmaya Sünnileri de eklediğimiz zaman Müslümanlar bile kendi aralarında beş kısma ayrılmış oluyor.

Related Posts

Irak’ta havalimanına füzeli saldırı

Irak’ın Kerkük kentindeki Uluslararası Kerkük Havalimanı’na 3 füzenin düştüğü, olayda 1 kişinin yaralandığı bildirildi.

Çanakkale’deki orman yangınlarına ilişkin 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Çanakkale Valiliği, haziranda dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan orman yangınlarıyla ilgili 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Trump’tan yeni İran açıklaması: ‘Hiçbir şey teklif etmiyorum’

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine yönelik hava saldırısına ilişkin yeni bir açıklama yaparak, Tahran yönetimine “hiçbir şey teklif etmediğini” belirtti.

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin sembolü 515’inci Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinen Akhisarlı Ayvaz Dede anısına Bosna Hersek’te 515’incisi düzenlenen şenlikler sona erdi. Şenlikler kapsamında Prusac’taki merkezi etkinlikte 300’den fazla atlı, Karaula köyünden başladıkları bir günlük yolculuğun ardından alana geldi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konserini binlerce kişi izledi. Mehteran Birliği, Boşnakların en sevdiği ezgilerden “Sehidski Rastanak (Şehidin Vedası)” eserini de seslendirdi. Etkinliğe Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Bosna Hersek İslam Birliği temsilcileri ile Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden çok sayıda kişi katıldı. Kavazovic, yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenliklerinin kendileri açısından köklü bir gelenek olduğunu söyledi. Müslümanlara yönelik dünya genelinde soykırımlar yapıldığına dikkati çeken Kavazovic, “Srebrenitsa’dan çıkardığımız dersleri her zaman hatırlamalıyız. Srebreni

Arap dünyasının borç haritası: Kimler güvende, kimler tehlikede?

Ekonomik krizler, jeopolitik gerilimler, dalgalanan enerji fiyatları ve yavaşlayan büyüme, Arap ülkelerinin kamu borçlarını giderek artan bir endişe kaynağı haline getirdi. Eskiden bir finansman aracı olarak görülen borçlar, artık birçok ülkede mali …

Ülkede 5 gün boyunca küfür edilmeyecek! Salı günü yasak başlıyor

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 5 gün boyunca küfrü yasaklayan “Kamusal Uzlaşı” çağrısını 1 Temmuz’da başlatıyor. Başbakan yasağa ilk kendinden başlayacağını belirtti.